loading...

## Berbicara tentang makanan, gudang makanan Indonesia boleh dibilang selera enak -enak. Cari masakan mewah dan lazat atau santapan ada yang murah dan sederhana, namun hmmm .. masih menggoyang lidah juga boleh didapati. Untuk menjadi lebih lazat makanan untuk menambah rasa penambah campuran tertentu sehingga pilihan yang dipilih ... Seperti pedas atau hanya ingin menambah rasa pada makanan biasanya menggigit kegemaran cili. Bahkan bagi sebahagian orang, terutama pecinta makanan pedas tidak lengkap jika tidak menambah menu cili setiap kali makan. Ingin kilang sambal atau buatan sendiri memilih .... Sos sambal berbahaya- Untuk beberapa jenis sambal banyak digunakan dalam jenis makanan ringan pinggir jalan. Warnanya benar-benar menggoda .... Tapi keghairahan masyarakat indonesia mengenai makanan pedas harus diikuti denganteliti dan extra hati-hati. Tidak hanya menyebabkan gangguan perut tapi ada bahaya lain mengintai ..... Menurut maklumat dari seorang kerabat berbahaya peredaran sambal, pasukan Sigi belum lama ini melawat satu bandar di Jawa Tengah. Pencarian yang bermula pada satu pasaran .... Faktanya akan mencari mencurigakan. Di balik cili segar ini cabai paprika-terselit busuk. Demikian juga Rotten Tomatoes tidak dibuang tetapi masih dijual, tentu dengan sangat condong.Benar saja, usaha itu sia-sia penyiasatan. Berita sos pembuatan sihat berjaya diperolehi.
Sos busuk
membuat sos yang tidak sihat dilakukan seadanya di sebuah rumah
kecil. Untuk mengetahui lebih dekat, pasukan Sigi berpura-pura menjadi
pembeli dalam jumlah besar sekaligus untuk mengetahui proses pembuatan
sos panas di tempat ini ... Maklumat mengenai proses pembuatan sos
perlahan-lahan mula mengalir. Adunan sos sambal tersedia di drum
besar. Kemudian hanya dipanaskan dalam relau besar .... Proses
pembungkusan juga dilakukan secara langsung di laman web, tentu saja
dengan teknologi seadanya. Sos yang sudah diproses, dibungkus, dan siap
dipasarkan. Setakat ini belum ditemukan unsur yang melanggar
undang-undang .... Walau bagaimanapun berjaya mengungkap pengeluaran sos
berbahaya, membuat pencarian berlanjut ke tempat lain. Akhirnya dijumpai lagi sos berabahaya ini, mereka berfikir produk mereka sangat tidak bersih .... Peniaga bersedia untuk membuka kad dan trik bagaimana membuat sos cili dengan bahan sangat murah. Apakah
kualiti yang diramalkan tidak boleh dipertanggungjawabkan bahkan
cenderung membahayakan. "Saya juga tidak enak, tapi banyak yang seperti
saya," kata Parmin, sipembuat sos. "Baseline;"Bahan mentah yang
diperlukan mudah diperolehi di pasaran. Chilli, betik, tomato hingga
bawang semua dalam keadaan membusuk. Masih ada fakta yang lebih
dahsyat. Dia juga menambah bahan kimia berbahaya. Para pembuat sos tidak
kesulitan mendapatkan bahan kimia yang tidak boleh dijual bebas
.... Jangan ingin menjadi sos buatan sendiri tergesa-gesa meletakkan
botol seperti produk yang berkualiti baik. Jadi tidak ada kos dia
menggunakan botol-botol bekas yang dikumpulkan dari tempat sampah.Untuk
bahan mentah yang digunakan adalah cili busuk .... Dan ...... maka
bermulalah proses pembuatan sos cili abal-abal ini. Buah cili busuk tadi
dihaluskan bukan dengan mesin tetapi dengan diinjak-injak. Dalam rangka
sos adunan tahan lama ditambah pengawet natrium benzoat .... Jadi
berwarna pewarna tekstil pembeli segar dan menarik yang dibenarkan sos
dicampurkan ke dalam adunan. Malah, penggunaan bahan kimia tanpa
perhitungan apalagi juga menggunakannya bukan untuk makanan menjadi
sangat berbahaya. Jadi itu tidak terlalu jelas ada helah untuk
mengelirukan pelanggan.Sehingga hasilnya adalah campuran yang sempurna
ditapis sampai halus.Untuk menghilangkan bau yang menyengat dari bahan
cili busuk cukup dengan dibakar.Proses pemanasan dilakukan juga untuk
membuat sos lebih kental. Sos sedia untuk dibungkus. Botol dibeli dari
runtuhan sehingga sos kelihatan meyakinkan pilihan walaupun tanpa
tanda. Satu per satu botol penuh diisi dan siap dipasarkan .... Untuk
menjual produk sos ini, para pembuat sos harus berkeliling untuk
mensasarkan pembeli. Dengan harga murah maka pelanggan akan
tertarik."Bermodalkan yang minim saya boleh mendapatkan untung yang
lebih besar," kata Parmin ..... Untuk mendapat kepastian bahaya atau
tidak, kami membawanya ke pasukan lab Sigi makanan. Hasilnya adalah
mengerikan. Kandungan bahan pengawet ini dalam sos jauh di atas ambang
batas yang boleh dimakan .... Tidak bergurau kandungan benzoat yang
melebihi ambang batas akan sangat berpengaruh bagi tubuh. Selain
mengandungi bahan pengawet yang jauh melampaui ambang batas, hasil ujian
makmal teknikal sebenarnya membuktikan fakta ini. Belum lagi kesan dari proses pengeluaran ketidakhigienisan dan bahan yang sudah busuk .... Menurut
Niken WH, Kepala Dinas Kesihatan Kota Semarang, jika kadar melebihi
kesan yang akan dirasakan adalah gangguan fungsi buah pinggang .... Namun sayangnya pengawasan tentang peredaran makanan berbahaya ini ternyata tidak keutamaan. Sementara
pembinaan dan perlindungan konsumen lembaga mempunyai komen sendiri
tentang sos peredaran berbahaya.Bahkan terbukti sos berbahaya masih di
pasaran .... Bagikan ke teman facebook kamu agar mereka lebih
berhati-hati dalam memakan sesuatu
loading...
0 Response to "(VIRAL) MENGGELIKAN!! SOS JENAMA XXXXXXXX dari sebuah gudang Rupanya Dibongkar Dibuat Dgn Cara Yang KOTOR, Pijak Dengan KAKI.. Juga DIDAKWA Menggunakan Bahan KIMIA BERBAHAYA!!! "
Post a Comment